Facebook Страница

От къде произлиза Рейки

USUI web 0Рейки, както се практикува днес, датира от учението на Микао Усуи в Япония в началото на 1920-те. Усуи е бил духовен аспирант през целия живот, светски монах със съпруга и две деца. По времето на Усуи различни линии на будистки, даоистки и шинтоистки практики съществуват съвместно като доминиращи теми в японската духовност и култура.

Интензивните духовни практики на Усуи кулминират в дълбоко откровение, което довежда до практиката, която днес обикновено се нарича Рейки. Това проникновение най-вероятно е настъпило през 1922 г.

След три седмици гладуване и медитация на връх Курама, свещена планина в северната част на Киото, Япония, Усуи твърди, че за първи път е изпитал енергията на Рейки. Приливът на интензивна лечебна енергия му дава усещане за жизненост и осъзнаване, което никога преди не е изпитвал. Малко след преживяването си си, Усуи отваря клиника в Токио, за да практикува лечебната техника.

Усуи пътува много из Япония през последните четири години от живота си, предлагайки своите духовни учения на повече от 2000 начинаещи ученици, но обучавайки само 16 като майстори на Рейки. Един от неговите магистри, Чуджиро Хаяши, е бил пенсиониран военноморски офицер. Хаяши работи с Усуи, за да извлече откъсите от лечебните практики от по-големия набор от учения на Усуи, за да могат те да бъдат разпространени по-широко.

Reiki Takata web 0С благословията на Усуи, Хаяши отваря клиника за Рейки в Токио, където 16 практикуващи лекуват по двойки.

Хавайо Таката, първо поколение японо-американка, пристига в клиниката на Хаяши за облекчение на редица медицински състояния, включително астма. Месеци на лечение възстановяват здравето на Таката и тя става предан ученик.

С активното ръководство и подкрепа на Хаяши, Таката отнася Рейки на Хаваите през 1937 г. и накрая в континенталната част на САЩ. Таката практикува и преподава Рейки в продължение на 40 години, преди да започне да обучава Рейки майстори (практикуващи, упълномощени да учат други). След смъртта на Таката през декември 1980 г., нейните 22 Рейки майстори разпространяват нейните учения. Рейки става много популярно и сега се практикува по целия свят, макар и обикновено не в традиционната форма, преподавана от Таката.

Свързани статии

Free Joomla templates by Ltheme