Facebook Страница

Въведение в медитацията - Медитация и Положителният отговор

Медитацията е съзнателно насочване на вниманието за изясняване на аспектите на собствения вътрешен свят. Медитацията, практикувана правилно, не е опит да се изпита различно състояние на съзнанието, да се “извисиш” или да постигнеш “блаженство”. Медитацията не е опит за решаване на проблемите. Медитацията, без съмнение, не е бягство от действителността и от отговорност в поведението. Медитацията е съзнателно насочване на нашето внимание за изясняване на чистите аспекти на вътрешната ни природа, за да си почине съзнанието ни от проявите на битието. За някои е изненада да осъзнаят, че могат да бъдат в съзнание и нащрек, без да се опитват да мислят, да работят с мисловни образи и едновременно да са свързани с външния свят. Но аз ги уверявам, че е възможно да се усещаш вътрешно свободен и че преживяването е освежаващо. Не е нужно да се анализира. Достатъчно е да се опита и изпробва. Това е всичко, което се иска от нас. Опитайте медитацията и проверете резултатите в лабораторията на личния си опит.

Страхувате ли се да медитирате? Не бива. Отдавна е доказано от практиката, че медитацията е физиологичен процес. Смутени сте от лошата информация, която сте получили? Объркани сте от многобройните и различни системи на медитиране? Тази книга ще ви даде кураж и ще ви води ясно и точно към преживяването, което заслужавате като резултат от редовно и правилно практикуване на медитацията.

Известни са много валидни методи за медитиране, но понякога правим грешката да ги използваме всичките в нашата практика и не успяваме да получим очакваните благотворни резултати. Бих ви препоръчал да прочетете тази книга от кора до кора, за да придобиете общ поглед върху процеса. След това започнете с главата след тази и опитайте да медитирате колкото се може по-лесно и просто, за да придобиете основни умения. По-нататък продължете, според личните ви предпочитания, с другите методи, препоръчани за специфични цели. Не е нужно да променяте религията си, за да получите удовлетворение от практикуването на медитацията. Няма твърди и строги правила за лично поведение, освен това, да се води един относително естествен начин на живот. Повечето от нас не променят специфичния си стил на живот и не създава фетиш от частната си практика на медитиране. Медитацията не е новост. Тя съществува от хиляди години. Медитацията не е опасна, странна или непрактична. Правилното практикуване на медитацията може да бъде само от огромна лична полза и да допринесе в крайна сметка за умственото, емоционално и физическо здраве и благополучие.

Свързани статии

Free Joomla templates by Ltheme