Facebook Страница

Вампири в България ?!

Луд мускулест тип като “Блейд”, който върти меч и трепе събратя наред? Секси синеока мацка като Селин от “Underworld”, която се влюбва в противоположния пол (буквално) и пак трепе наред или аристократични мъжаги като Луи и Лестат от “Интервю с вампир”.
Всъщност никой не знае, може би всичко зависи от годините, все пак и вампирите се влияят от времето и пространството, и те са подвластни на промените на вековете. Може би това е същината на проблема, но това ще е тема на друга история.
Нека забравим обяснението на Леви за “Трансмутациите” и да приемем официалното твърдение, общоприето за вампирите. А именно, че тях ги има и са прокълнати заради едно или друго, души, обречени на самота, страх и вечен глад за кръвта на другите. А под другите влиза и семейство и приятели.
Кои са най-култовите вампири в историята? Дракула (Брам Стокър), Байрон (Вампирът – Том Холанд), графиня Батори (легенди). И трите фигури са заслужили по един или друг начин догмата “Вампир”, било с жестокост, сатанизъм или разврат. Но забелязвате ли една малка подробност? И трите фигури са стъпвали на родна българска земя. За Батори нямам точни доказателства, но Дракула е гонил османците до Варна и дори според легенди е оставил потомци тук. Според други легенди е сътворил църква в покрайнините на Варна, в която е зазидал някаква тайна, но е факт, че Варна напоследък е окултната столица на страната.
Лорд Байрон е обикалял Европа в търсене на вдъхновение, сила, отговори, а защо не и жертви. Говори се, че негови седалища са Италия (Венеция), Англия (Лондон) и Гърция, където намира “смъртта” си. Той все пак е идвал в България.
И накрая излиза това, че сме посетени от едни от най-влиятелните фигури на мрака, а в нашата малка компактна страна няма нито един подаден сигнал за прояви на вампиризъм. Това ми се стори крайно странно и невъзможно, вярно е, че нашите медии се интересуват от Холивудските и ВИП събития повече от самия Холивуд дори. Иначе как ще ми обясните, че телевизия като CNN показа кадри на НЛО, което прелита докато новият президент на САЩ – Обама дава своята клетва, а ние тук май го пропуснахме. Но мисля, че е крайно време да се погледне и в друга посока. Затова се допитах до Интернет, за да проверя за някакви съобщения за нападение или поне изяви на вампири на наша територия. Нямаше! Тогава се допитах до нашия учтив (но докога ли?) администратор (става дума за BgPentagram - бел. на администратора ), дали няма да е наясно къде има вампири. И той ми даде сайта на данъчното. Обясних, че съм сериозна и чак тогава получих задоволителен отговор. Да кажеш, че си видяла вампир е даже по-зле от това да кажеш, че са те отвлекли извънземни, защото второто поне се води за модерно напоследък. Има няколко неща, които не може да се пропуснат. Първото е, че не всеки, който знае за някакви изяви на тези същества, ще седне моментално да го напише в някой форум. Второто е, че може и сам да не си повярва или просто да го пренебрегне като някакво странно събитие.
В древността се е говорело изключително много за вампирите и странното е, че има и доказателства за всичко това. Прочетете дисертацията на Calmet по темата. А и Трансилвания е треперела в действителност от яростта на своя Бог.
И ние сме пак назад. В България се е вярвало главно в три вида вампири. Първите са се хранели с торта на животните през нощта. Вторите са се наричали Дермини и са причаквали своите жертви в мелници и мазета. Третите са се появявали само по Коледа и се е считало, че това е духът на закланото прасе, някъде се казва и че това са таласъми. Като цяло това е вампирската история с нас. На мен това не ми беше достатъчно и реших да мина към някой изпитан вече метод. Разпитах баба ми дали не е чувала някаква легенда за вампирите и ето какво ми каза тя.
Когато е била малко момиче останала вечерта сама в къщата. Родителите и се прибирали по тъмно от полето, но този път баща й влязъл уплашен и блед. Взел пушката и излязъл, без да каже нито дума. След малко майка й влязла и запалила кандилата, хванала я за ръката и й казали да се молят за здраве и дълъг живот. След малко и баща й се прибрал, но никой не й дал никакво обяснение. Минали няколко години и тя пораснала, но не забравила историята, тогава разпитала майка си и ето какво било станало. Когато се прибирали от полето, видели на средата на пътя съборена коза и над нея бил надвесен човек, който я е бил захапал за врата. Погледнал към тях и в тъмнината очите му светнали като на котка. Скочил изведнъж и побягнал към гората.
Познавам баба си много добре и много се обичаме, тя не обича да си прави шеги особено с подобни истории, защото е дълбоко вярващ християнин. Така, че аз приемам историята за вярна. Поразпитах доста хора още и попаднах на други подобни истории. В нашата малка страна има някаква тайнствена сила и тя не се крие в “готически” облечените момиченца, които не знаят за  какво да се борят, но са най-готините. Нито във фалшивите “вампири”, които пият кръв и казват, че са вампири, но ще са първите умрели от заразена кръв вампири. Дано нямате нищо против да кажа думата “фейкове”. Ще се опитам да намеря някаква истина и да ви я представя така, че казвам край на 1-ва част!
Очаквайте продължение… "     Владимир Варонски
Повече по темата на - http://www.vaelostudio.org/voronsky/index.php?option=com_content&task=view&id=658&Itemid=119

Свързани статии

Free Joomla templates by Ltheme